Meggyleves
Gyümölcslevesek sűrÃtése habarással; a hÅ‘kiegyenlÃtés fontossága.
Hozzávalók
• 40 dkg magozott meggybefőtt vagy magozott friss meggy• 2 dl tejföl (20%)
• 2 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn
• 10 dkg finomliszt (BL 55)
• 20 dkg vanÃliafagylalt
• só
• kristálycukor
• egész fahéj
• egész szegfűszeg
• mentalevél
Elkészítés
A vizet a meggybefÅ‘tt levével feltesszük fÅ‘ni, ÃzesÃtjük. ElkészÃtjük a redukciót, mely 2 dl vÃz, egész fahéj és a szegfűszeg keveréke.A meggybefÅ‘ttet beleöntjük az alaplébe, és elkészÃtjük a tejfölös-tejszÃnes habarást. Ehhez keverÅ‘tálba tesszük a tejfölt, hozzáadjuk a szitált lisztet, és a tejszÃnnel, illetve kevés hideg vÃzzel simára keverjük.
A habarást átszűrjük, majd a leves fÅ‘zÅ‘levébÅ‘l hozzámerünk, azaz hÅ‘kiegyenlÃtést végzünk.
Tűzhelyünket takarékra tesszük, majd levesünkhöz hozzáadjuk a redukciót és a habarást.
Kiforraljuk, megkóstoljuk és ha elkészült, lehűtjük a levest.
Tálaláskor csészébe merjük és egy gombóc vanÃliafagylaltot helyezünk rá. Mentalevéllel dÃszÃtjük.