Kapros kolbászos zöldbableves
A magyar konyha jellegzetességével, rántással sűrÃtjük.
Hozzávalók
• 40 dkg sárgahüvelyű zöldbab• 10 dkg vöröshagyma
• 5 dkg fokhagyma
• 20 dkg hungarikum gyulai kolbász
• 10 dkg sertészsÃr
• 10 dkg finomliszt
• 2 dl tejföl (20%)
• hungarikum szegedi őrölt fűszerpaprika
• só
• kristálycukor
• szÃnes borskeverék
• friss kapor
Elkészítés
VÃzben feltesszük fÅ‘ni a sárgahüvelyű babot. ÃzesÃtjük.ElkészÃtjük a magyaros rántást: felhevÃtett sertészsÃrban zsemleszÃnűre pirÃtjuk a finomlisztet, közben hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát. A tűzhelyrÅ‘l levéve kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk Å‘rölt fűszerpaprikával. Ezután beleöntjük a tejföl 2/3 részét, és vÃz hozzáadásával kikeverjük (tejszÃn sűrűségűre).
A hungarikum gyulai kolbászt felkarikázzuk, kevés étolajon megsütjük, majd a zsiradékból kivéve félretesszük.
A megmaradt zsiradékban finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és aprÃtott kaprot fonnyasztunk, és ezt hozzáadjuk a leveshez.
Ezután besűrÃtjük a levest, megkóstoljuk, kiforraljuk, és végül belehelyezzük a sült kolbászkarikákat.
Tálaláskor tejföllel megöntözve, friss kaporral dÃszÃtve kÃnáljuk.