Édesburgonya-leves
Ezt a levesünket önmagával sűrÃtjük, majd legÃrozzuk, montÃrozzuk.
Hozzávalók
4 személyre:• 40 dkg édesburgonya
• 4 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn
• 5 dkg vöröshagyma
• só
• szÃnesbors-keverék
• őrölt szerecsendió
• kakukkfű
• 1 db tojás
• 1 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn
• 5 dkg vaj
Sajtroppancshoz:
• 5 dkg füstölt trappista sajt
• 5 dkg eidami sajt
• 5 dkg gouda sajt
• hántolt napraforgó mag
• hántolt tökmag
• szÃnesbors-keverék
Elkészítés
A feldarabolt édesburgonyát hideg vÃzben feltesszük fÅ‘ni, ÃzesÃtjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát.ElkészÃtjük a sajtroppancsot: felmelegÃtett serpenyÅ‘be szórjuk a reszelt sajtot, amit megszórunk magvakkal és borssal. Ha megsült, papÃr kéztörlÅ‘re helyezzük.
A leveshez hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót.
Mikor készre fÅ‘tt az édesburgonya, botmixerrel krémesÃtjük, és tejszÃn hozzáadásával felengedjük (leves sűrűségűre), majd kiforraljuk.
Forralás után a tűzrÅ‘l levesszük és legÃrozzuk, montÃrozzuk. (LegÃrozás: a tojássárgáját tejszÃnnel elkeverjük; montÃrozás: a leves tetejére vajdarabkákat helyezünk.)
Tálaláskor a levest csészébe szedjük, és friss kakukkfűvel, illetve a sajtroppanccsal együtt tálaljuk.