Lencsefőzelék

Hozzávalók

• 30 dkg lencse
• 10 dkg sertészsír
• 3 közepes hagyma
• 12 dkg finomliszt
• cukor, só, bors ízlés szerint
• babérlevél
• 10 g fokhagyma
• 5 g fűszerpaprika
• mustár, ecet
• 250 ml tejföl

Elkészítés

A lencsét folyó víz alatt többször átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ha megszívta magát,
a vizet leöntjük róla, és újra átmossuk.
Az áztatott lencsét feltesszük főni.
Két vöröshagymát megpucolunk, a sóval, és a babérlevéllel a lencséhez adjuk. Gyakran
megkeverve főzzük. Ha már majdnem megfőtt a lencse, a vöröshagymákat kiemeljük a
főzelékből.
Ízesítjük sóval, borssal. A cukrot egy kis edényben megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük,
összeolvasztjuk, majd a főzelékhez öntjük.
Ha a lencse puhára főtt, a tejfölt 2 merőkanálnyi főzelékkel elkeverjük.
Elkészítjük a hagymás rántást: a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és az apróra
vágott hagymát. Elkeverjük és addig pároljuk kevergetve, amíg a liszt zsemleszínű nem lesz. A
tűzről levéve mustárt, fokhagymát és fűszerpaprikát keverünk bele, majd hideg vízzel tejszín
sűrűségűre keverjük.
A rántást a kikevert tejföllel beleöntjük a főzelékbe, és kiforraljuk.

Séfünk tippje: Tálaláskor pirított sajttal is megszórhatjuk a tetejét.

Tovább A Szakkör weboldalra

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.
Elfogadom
Beállítások