Lencsefőzelék
Hozzávalók
• 30 dkg lencse• 10 dkg sertészsÃr
• 3 közepes hagyma
• 12 dkg finomliszt
• cukor, só, bors Ãzlés szerint
• babérlevél
• 10 g fokhagyma
• 5 g fűszerpaprika
• mustár, ecet
• 250 ml tejföl
Elkészítés
A lencsét folyó vÃz alatt többször átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ha megszÃvta magát,a vizet leöntjük róla, és újra átmossuk.
Az áztatott lencsét feltesszük főni.
Két vöröshagymát megpucolunk, a sóval, és a babérlevéllel a lencséhez adjuk. Gyakran
megkeverve főzzük. Ha már majdnem megfőtt a lencse, a vöröshagymákat kiemeljük a
főzelékből.
ÃzesÃtjük sóval, borssal. A cukrot egy kis edényben megpirÃtjuk, majd kevés vÃzzel felengedjük,
összeolvasztjuk, majd a főzelékhez öntjük.
Ha a lencse puhára főtt, a tejfölt 2 merőkanálnyi főzelékkel elkeverjük.
ElkészÃtjük a hagymás rántást: a zsÃrt felforrósÃtjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és az apróra
vágott hagymát. Elkeverjük és addig pároljuk kevergetve, amÃg a liszt zsemleszÃnű nem lesz. A
tűzrÅ‘l levéve mustárt, fokhagymát és fűszerpaprikát keverünk bele, majd hideg vÃzzel tejszÃn
sűrűségűre keverjük.
A rántást a kikevert tejföllel beleöntjük a főzelékbe, és kiforraljuk.
Séfünk tippje: Tálaláskor pirÃtott sajttal is megszórhatjuk a tetejét.